Onze arrangementen

Extra ondersteuning dat wordt ingezet door SWV Helmond-Peelland VO, noemen we ‘arrangementen’. De school kan een aanvraag doen voor extra ondersteuning bij de Adviescommissie toewijzingen (ACT). De ACT gaat in gesprek met school en ouders en adviseert over de extra ondersteuning voor de leerling. Hieronder leest u welke arrangementen SWV Helmond-Peelland VO kan adviseren:

Plusvoorziening

De Plusvoorziening is bedoeld voor leerlingen in het voorgezet onderwijs die overbelast zijn en waardoor het niet goed gaat op school. De leerlingen verblijven maximaal drie maanden bij de Plusvoorziening met een vaste mentor. Bij de Plusvoorziening zitten maximaal 12 leerlingen in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar. De school waar de leerling staat ingeschreven, houdt contact met de leerling en zorgt voor schoolwerk. Leerlingen in de Plusvoorziening kunnen praktisch en creatief aan de slag bij de Jobfactory Helmond. Er is ook altijd jeugdhulp betrokken bij de Plusvoorziening vanuit de gemeente waar de leerling woont. De leerlingen vinden in de Plusvoorziening rust en structuur. Na de Plusvoorziening is het de bedoeling dat de leerling weer terug naar de school van inschrijving gaat. Meer informatie in onze brochure.

Leerlingen van de Plusvoorziening delen hun ervaringen* 

  • “Ik kom van een middelbare school. Het was niet meer fijn op school omdat ik gepest werd. De Plusvoorziening is superleuk. Ik kan rustig en fijn werken. De mentor is aardig en iedereen houdt rekening met elkaar. Een topervaring!”  Laura (13)
  • “Op mijn school gedroeg ik met niet goed naar de leraren. Verder heb ik veel lessen gemist, waardoor ik achterliep. Op de Plusvoorziening kan ik rustig werken. Je kunt ook creatief bezig zijn, wat ik erg leuk vind. Wat ik minder fijn vind, is dat mijn school erg laat doorgeeft welk schoolwerk ik moet maken.”  Ali (16)
  • “Doordat ik problemen thuis had, kon ik niet goed leren. Ik vond het erg fijn om een aantal maanden in de Plusvoorziening te zijn. Ik kon me beter concentreren en rustig mijn eigen ding doen.”  Jeffrey (14)
  • “Op mijn school had ik slechte cijfers en kon ik mij slecht concentreren door problemen thuis. Daarom ben ik naar de Plusvoorziening gegaan. Het is een fijne omgeving met rust en weinig leerlingen.”  Jessica (16)
  • “Omdat ik drugs gebruikte, ben ik op mijn school geschorst. De Plusvoorziening is een mooie plek. Je kunt hier rustig leren en zelfstandig werken.”  Tom (17)

* Dit zijn ervaringen van échte leerlingen, maar vanwege hun privacy gebruiken we een andere voornaam.

Preportaal

Voor leerlingen die niet gemotiveerd zijn of niet in staat zijn een diploma te halen, maar willen werken, is er Preportaal. Preportaal is een samenwerking tussen het Samenwerkingsverband en de OMO Scholengroep Helmond. Door de combinatie van theorie en praktijk, krijgt de leerling een nieuwe, frisse blik op de toekomstmogelijkheden. Bij Preportaal zitten maximaal 12 leerlingen, in de leeftijd van 15 tot 18 jaar. Twee keer per week worden er theorielessen gegeven op een locatie in Helmond. Drie dagen per week loopt de leerling stage bij een organisatie. Hierbij is er sprake van een nauwe samenwerking met leerplicht, de gemeente en ROC Ter Aa. Meer informatie in onze brochure.

Leerlingen van PrePortaal delen hun ervaringen* 

  •  “Wat ik dit jaar geleerd heb? Dat ik mijzelf niet meer snel ziek meld bij mijn stage als het even tegenzit.” Elise (16)
  • “Je leert best veel in zo’n groep met leeftijdgenoten en op je stage. Bijvoorbeeld rekening houden met anderen en niet meteen in discussie gaan.” Zafar (17)
  • “Ik had nooit gedacht dat ik weer terug zou gaan naar school en verder door richting het mbo.” Kevin (16)
  • “Ik vond het heel leuk op mijn stage. In de praktijk leerde ik meer dan in de lessen op school. Daarom vind ik het fijn dat ik nu van mijn stageplaats mijn leer-werkplek kan maken.” Munir (17)

* Dit zijn ervaringen van échte leerlingen, maar vanwege hun privacy gebruiken we een andere voornaam.

 

Syntheseklas

De Syntheseklas is voor leerlingen met vmbo basis- en kaderniveau. Het is een klas met maximaal 12 leerlingen en een vaste docent voor de theorievakken. De klas is gehuisvest bij het Commanderij College en het Vakcollege Helmond.

Na verloop van tijd stapt de leerling over naar een gewone vmbo-klas. Dit gaat per vak en elke leerling doet dit in zijn of haar tempo. Het is de bedoeling dat na anderhalf jaar de overstap naar elk vak is gemaakt. Het laatste half jaar van de Syntheseklas bestaat uit persoonlijke begeleiding en nazorg. Voor meer informatie bekijkt u onze brochure.

Leerlingen van de Syntheseklas delen hun ervaringen*

  • "Fijn dat ik hier ben en een tweede kans heb gehad om naar een gewone school te gaan" Sanne (13)
  • "Top dat ik alvast mag oefenen met schakelen naar praktijkvakken. Zo kan ik alvast testen of het lukt" Giovanni (13)
  • "Het is fijn dat ik met al mijn vragen bij de mentor van de Syntheseklas terecht kan" Bram (14)
  • "Ik heb veel les van mijn eigen mentor, dat is heel fijn" Amy (12)

* Dit zijn ervaringen van échte leerlingen, maar vanwege hun privacy gebruiken we een andere voornaam.

Integratieklas

De Integratieklas is gehuisvest op twee praktijkscholen: Sprongcollege in Deurne en Praktijkschool Helmond. Het is een klas voor jongeren met een verstandelijke beperking. De begeleiding en het tempo van de lessen worden aangepast aan de behoefte van de leerling. Verder is het een klas die gewoon meedraait met alle schoolactiviteiten. De Integratieklas telt in principe zes leerjaren.

In de Integratieklas zitten maximaal 12 leerlingen tussen de 12 en 18 jaar. De klas heeft een vaste mentor. In de Integratieklas wordt veel gewerkt met stages.
Bekijk hier de brochure.

Leerlingen van Integratieklas delen hun ervaringen*

  • "Iedereen is gelijk" Kim (15)
  • "We leren hier om een fijne baan te krijgen die bij je past" Samuel (14)
  • "Ik kan hier werken op mijn eigen tempo" Abbas (15)
  • "Het is een rustige klas" Maartje (13)

* Dit zijn ervaringen van échte leerlingen, maar vanwege hun privacy gebruiken we een andere voornaam.

Extra toegang

Extra toegang bestaat uit twee varianten: Extra toegang zwaar (buiten school) en Extra toegang licht (op school).

Bij Extra toegang licht (op school) krijgt de leerling enkele maanden ondersteuning op school. Bij Extra toegang zwaar (buiten school) wordt de leerling maximaal drie maanden in een klas geplaatst van Zuiderbos of de Korenaer Deurne. In deze periode wordt gekeken hoe het komt dat een leerling vastloopt op school en wat hij of zij nodig heeft. Er wordt een advies samengesteld dat samen met ouders en school besproken wordt. Extra toegang wordt uitgevoerd door Zuiderbos of Korenaer Deurne. Zij werken op een onafhankelijke manier en niet in opdracht van school. Bekijk hier een van onze brochures: Extra toegang licht, Extra toegang zwaar.

Leerlingen uit Extra toegang delen hun ervaringen*

Extra toegang buiten school:

  • "Hier luisteren ze tenminste naar mij" Mo (15)
  • "Ik heb hier kansen gekregen" Martijn (16)
  • “Eindelijk komt mijn kind weer ontspannen thuis van school. Hij kan nu school weer leuk gaan vinden" Moeder van Bas (13)

Extra toegang op school:

  • "Door de hulp van Extra toegang kan ik me een beetje beter concentreren in de klas" Sabine (15)
  • "Fijn even uit de klas en dat er naar mij geluisterd wordt" Daan (14)
  • “Door deze hulp snap ik waarom ik soms straf krijg" Luna (14)

* Dit zijn ervaringen van échte leerlingen, maar vanwege hun privacy gebruiken we een andere voornaam.

Vmbo special

Vmbo special is een klas voor leerlingen met vmbo basis- en kaderniveau in leerjaar 3 en 4. Deze klas telt 12 tot 15 leerlingen en duurt maximaal 2 jaar. De leerlingen volgen theorielessen in een beschermde setting en volgen de praktijklessen in een reguliere setting. Het doel is dat leerlingen een diploma kunnen halen op een reguliere school. Lees hier de brochure.

De vmbo-special is gehuisvest bij het Vakcollege Helmond.

Leerlingen uit Vmbo special delen hun ervaringen*

Volgt later

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!